chevron_leftTerug naar overzicht

Zelf een wijnproeverij organiseren in 3 stappen

Ben jij ook een echte wijnliefhebber? We genieten met z’n allen van een wijntje tijdens het diner of borrel. We ontdekken zo nu en dan ook echte pareltjes. Het is tegenwoordig erg populair om zelf een wijnproeverij te organiseren en we snappen eigenlijk wel waarom. Je leert zo niet alleen nieuwe soorten wijn kennen, maar ook kun je een gezellig avondje organiseren met je vrienden, familie of collega’s. In dit artikel vertellen we je hoe je zelf een wijnproeverij kunt organiseren. Het is niet zo moeilijk als je denkt. 

Hang er een thema aan

Voordat je je vrienden uitnodigt, kan het geen kwaad om een aantal voorbereidingen te treffen. Het is bijvoorbeeld erg leuk om een thema aan de wijnproeverij te hangen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om allerlei verschillende soorten wijnen te proeven, maar het is ook leuk om bijvoorbeeld alleen Franse wijnen te kiezen. Kijk eerst wat je thuis op voorraad hebt en misschien kun je daar een thema op baseren. Ga voor een breed thema als Mediterraans of juist heel specifiek voor een bepaalde druif of smaak. Ga vervolgens naar de slijterij of kijk rond op het internet of je speciale wijnen kunt vinden. 

De volgorde is belangrijk

Als je een aantal wijnen hebt uitgekozen, ben je er helaas nog niet. Bij het organiseren van een eigen wijnproeverij is de volgorde erg belangrijk, maar hoe weet je nu welk drankje je als eerst moet serveren? We raden je aan om de wijnen op te bouwen qua smaak-intensiteit. Begin met een lichte wijn of kies voor prosecco of bubbels als je dit in huis hebt. Vervolgens serveer je een iets vollere wijn en bouw je de smaak langzaam op. Begin met witte wijnen en ga vervolgens over op rood. Je kunt er ook voor kiezen om met een zoete dessertwijn of Tokajwijn  de proeverij te beëindigen. 

Een professionele uitstraling

BIj een wijnproeverij ziet alles er altijd op en top uit. Dit effect wil je natuurlijk ook in je woonkamer creëren. Uitstraling is ontzettend belangrijk bij een proeverij. Kies het liefst voor een elegante wijn en serveer deze in het juiste wijnglas. Als je de wijn serveert in het juiste glas, proeft deze namelijk nog lekkerder. Zet voor iedereen verschillende glazen op tafel, bijvoorbeeld twee witte en twee rode wijnglazen. Vergeet ook de waterglazen niet, hiermee kun je de smaak in je mond neutraliseren. Daarnaast kun je ook een proefformulier maken, zodat je cijfers kunt geven en een winnaar uit kunt kiezen. 

03 May 2020, Max van Tokajwijn