Escape Room at Home
Waar begin ik?
Allereerst ga je kijken in welke kamers van het huis je de escape room wilt laten plaatsvinden. Hoeveel kamers je wilt gebruiken en hoe je ze gaat inrichten. Je denkt na over een thema/verhaal waar de escape room over gaat. Denk er over na hoeveel tijd je krijgt om te ontsnappen. Ook denk je na over de materialen die je gaat gebruiken. Vervolgens bedenk je puzzels en raadsels voor in de escape room. Als je weinig inspiratie hebt kun je online kijken voor voorbeelden. Brainstorm kort over bovenstaande zaken voordat je de escape room in detail gaat uitwerken.
Locatie
Belangrijk is om een goede locatie te bepalen om de escape room te spelen. In principe kan het overal door het huis. Bekijk hoeveel ruimtes je ter beschikking hebt en waar de puzzels opgelost moeten worden. Houd er wel rekening mee dat in de kamers waar gespeeld gaat worden alles wat los en vast zit opengemaakt wordt. Of je moet ervoor kiezen om voorafgaand duidelijk te communiceren dat de materialen niet in kasten en lades vindbaar zijn, maar los in de ruimte liggen. Het is niet persé nodig dat de kamers die je nodig hebt met elkaar in verbinding staan. Je kunt kamers ook nummeren of een naam geven, zodat spelers weten in welke kamers ze moeten zijn. Wel is het handig om ruimtes te kiezen waar er genoeg plek is om te puzzelen. Een tafel of bureau kan bijvoorbeeld handig zijn. Stoelen zijn in principe niet nodig omdat je toch vooral aan het rondlopen bent. Het leukste is om op diverse plekken wat informatie te verbergen, zodat de spelers goed op en neer moeten lopen en communiceren met elkaar.
Materialen
Het is leuk om allerlei soorten materialen te gebruiken in de escape room. We hebben een paar hulpmiddelen en materialen die leuk zijn voor een escape room op een rijtje gezet:
- Cijferslot
Een cijferslot mag haast niet ontbreken in een escape room. Spelers moeten de code bij elkaar puzzelen. Als de cijfercombinatie klopt maak je bijvoorbeeld een deur, kist of lade open. Die verwijst weer naar een volgende opdracht op een andere kamer.
- Hangslot
Je hebt vast wel een hangslot van bijvoorbeeld jouw fiets. Ook deze kun je gebruiken om iets af te sluiten. Deelnemers moeten op zoek naar de sleutel om het hangslot te openen.
- Kluis
Een leuk voorwerp om te gebruiken bij een escape room is een kluis. Het hele spel draait om de code van de kluis te kraken. Je kunt eventueel een leuke verrassing of aanwijzing in de kluis verstoppen als beloning voor het harde werk.
- Schatkist
Heb je thuis nog een kist liggen voor bijvoorbeeld speelgoed op te bergen. Gebruik het dan als schatkist! Je kunt ervoor kiezen om er ook een piratenthema aan toe te voegen.
- Legpuzzels
Vaak zie je stukken van een legpuzzel door een kamer verspreid. Bij het oplossen komt er een hint zichtbaar. Denk hierbij aan een kaart of een object die zichtbaar is waarmee je verder moet. Je kunt dit zelf simpel maken door een A4 te printen en in stukken te verdelen. Wissel de moeilijkheidsgraad af met ingewikkelde en gemakkelijke puzzels.
- Licht
Je kunt allerlei leuke effect creëren met licht. Denk bijvoorbeeld aan het weerkaatsen van licht met spiegels. Door spelers de spiegels op de juiste manier laat draaien zie je een code op de muur. Of maak gebruik van een blacklight zaklamp. Zonder het licht zie je de geheime boodschap niet op de muur staan.
- Wekker
Om de tijd in de gaten te houden heb je een eierwekker of de wekker op je mobiel nodig. Je geeft de deelnemers namelijk een beperkte tijd om de puzzels en raadsels op te lossen.
Communicatie
Er zijn diverse opties om te communiceren in de escape room. Je kunt gebruik maken van verschillende kanalen, denk bijvoorbeeld aan:
- Autoresponder Whatsapp
Het is mogelijk om via Whatsapp hints te geven als spelers vastlopen. Als ze een hint willen moeten ze naar het nummer appen. Het is op alle Android telefoons mogelijk om gratis een App Auto Responder te downloaden. Je kunt hier vooraf hints en automatische antwoorden aan toevoegen.
- Voice mail
Heb je nog een oude prepaid telefoon? Dan kun je een voice mail inspreken bij het nummer wat ze moeten ontrafelen met daarin de volgende hint. Een onbekend nummer bellen maakt het extra spannend!
- Cryptex
Om de spelers te verassen kun je een cryptex maken. Via YouTube kun je uitleg vinden hoe je dit kunt maken. Hier zijn verschillende varianten in mogelijk.
- QR code
Een andere leuke manier om informatie te communiceren is via een QR code. Je kunt deze ergens neerleggen of plakken. Vervolgens verwijs je naar een pagina met een volgende aanwijzing. Je kunt online gemakkelijk zelf een QR code gratis maken.
- Geheimschrift
Je kunt ook communiceren via geheimschrift. Je kunt teksten spiegelen, achterstevoren weergeven, zodat spelers extra moeite moeten doen om het te kunnen lezen. Aan de spelers de uitdaging om het de decoderen.
Veel succes bij het organiseren van jouw eigen escape room thuis!