Waar komt de paasei traditie vandaan?
Jaarlijks halen we paaseieren, paasbrood en paastakken in huis. Ruim een paar weken voor Pasen hebben we de lekkere chocolade-eitjes al op tafel staan. We eten tijdens Pasen niet alleen eieren, daarnaast versieren en verstoppen we ze ook nog. Maar waar komt deze traditie vandaan?
Waarom een ei?
Hoewel Pasen een Christelijk feest is wordt het anno 2021 vaak geassocieerd met paaseieren. Dit stamt af van voor-Christelijke vruchtbaarheidssymbolen Germaanse verhalen. Met Pasen vieren we dat Jezus uit de dood is opgestaan. Het ei staat symbool voor nieuw leven. Daarnaast heeft het te maken met de vastentijd. In de vastenperiode mocht je geen vlees- en zuivelproducten eten. In deze tijd leggen kippen juist veel eieren. Aan het einde van de Vastentijd (met Pasen) werden er massaal eieren gegeten.
Verstoppen van paaseieren
Het verstoppen van de eieren heeft te maken met vruchtbaarheid. Vroeger werden eieren ook verstopt en begraven op akkers. Destijds geloofden de boeren dat hierdoor de akkers vruchtbaar zouden worden. Het begraven van eieren was een soort gebed.
Eieren verven
Na de vastenperiode was het een groot feest. Je kon extra genieten van een ei. Om dit moment nog feestelijker te maken werden de eieren ook geverfd. Immers zouden de eieren dan ook nog lekkerder smaken. Het verven eieren is dan ook een leuke activiteit om thuis te organiseren tijdens de paasdagen.
Paashaas
Je vraagt je nu vast ook af en waar komt de rol van de paashaas vandaan? Wij hebben het voor jou uitgezocht. Er zijn diverse verhalen hoe de paashaas in het leven is geroepen. Een van de verhalen is dat men vroeger geloofde dat de haas een aardse verschijningsvorm is van godin Eastra. Deze godin stond in het teken van de lente en vruchtbaarheid. Later werd er een verband getrokken tussen de paashaas en eieren. Hazen maken een slaaphol wat tijdelijk gebruikt wordt. Deze hollen worden vaak gebruikt door vogels voor nestjes en om eitjes in te leggen. Waarschijnlijk is hierdoor het verhaal van de paashaas die zijn eieren legt ontstaan. Het Paashaasverhaal is dus een combinatie van volksverhalen en christelijke elementen.