Hoe stimuleer je buitenspelen voor kleine kinderen?
Tijdens de corona crisis zitten we steeds meer met zijn allen binnen opgescheept. Kinderen gaan niet meer naar school waardoor ze veel met hun ouders thuis zitten. Daarnaast spelen kinderen de laatste jaren sowieso al steeds minder vaak buiten. Dat komt grotendeels door de digitale revolutie. Ze willen steeds meer tv kijken en op hun mobiel of tablet spelen. Maar hoe krijgen we de kinderen toch nog naar buiten? Buiten leren ze de wereld namelijk heel goed kennen. Hieronder lees je wat tips voor in de tuin, zodat je kinderen kunt stimuleren om lekker buiten te gaan spelen.
Zandbak
Een zandbak in de tuin is ideaal voor kleine kinderen. Ze kunnen hierin lekker met het zand spelen en creatieve dingen maken. Dit is goed voor de ontwikkeling van de creatieve kant van hun hersenen. Daarnaast kunnen ze de zandbak delen met vriendjes of vriendinnetjes waardoor het sociale aspect een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kind.
Houten speeltoestel
Van een houten speeltoestel in de tuin kunnen kinderen ook jarenlang plezier hebben. Bijvoorbeeld met een glijbaan, een schommel of allebei. Of met een leuk huisje erbij waarin ze met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen. Op een speeltoestel zijn de meeste kinderen erg actief bezig, wat goed is voor de ontwikkeling van botten en spieren.
Door er wat leuke accessoires aan toe te voegen, zoals een telefoon, klimstenen, een telescoop of een klimtouw kunnen de kinderen hier jarenlang plezier van hebben. Wil je er het maximale uithalen? Dan is het aan te raden om de accessoires op het huisje ieder jaar te vervangen voor nieuwe uitbreidingen van het toestel. Vervang bijvoorbeeld een schommel voor een trapeze.
Speelhuisje in de tuin
In een speelhuisje kunnen kinderen heerlijk samen spelen. Door het huisje hun “eigen huisje” te maken, leren ze hier verantwoordelijk mee omgaan. Dit is goed voor de ontwikkeling van hun verantwoordelijkheidsgevoel. En daarnaast hebben ze een fijne plek waar ze zich veilig voelen. Hier kunnen ze zich terugtrekken. Door samen met vriendjes of vriendinnetjes in het huisje te spelen leren ze ook om sociale contacten aan te gaan.