De WKR regeling bij teamuitstapjes

De WKR regeling bij teamuitstapjes

9 december 2019

Wat valt wel en wat niet onder de WKR regeling? Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling (WKR) aangepast en verplicht voor iedere werkgever. De Werkkostenregeling (WKR) behandelt wat je als werkgever onbelast aan werknemers mag geven. Het doel van de nieuwe regeling is om alle oude regels rondom werkkosten te vereenvoudigen.

Ben jij diegene die dit jaar het teamuitje organiseert en wil je weten hoe het nu zit met de WKR regeling? Dan is het goed om er rekening mee te houden dat een vergadering, teambuilding of relatiedag buiten de WKR vallen. Lees dan dit blog om precies te weten hoe het zit.

Hoe zit het nu?

De WKR houdt in dat werkgevers hun personeel tot het vastgestelde percentage van 1,2% van de totale loonsom, onbelast van vergoedingen en verstrekking kan laten profiteren. Dit betekent dat bedrijven dit niet meer hoeven bij te houden, maar dat het één berekening is voor het hele bedrijf. Volgens de WKR regeling mag een werkgever een werknemer tot 1,2% van de totale loonsom onbelast vergoeden. De regeling zelf is redelijk eenvoudig alleen bestaan er onduidelijkheden over de vrijstellingen. Bedrijfsuitjes worden vaak gezien als loon en vallen daarom onder de WKR regeling. Dit betekent dat er (loon)belasting over moet betalen en dit kan oplopen tot 80%. Als organisator kun je vooraf de juiste keuzes te maken om de teambuilding of bedrijfsuitje niet tot extra belastingdruk leidt.

Wat valt wel onder de WKR?

Van dit geld worden bijvoorbeeld kerstpakketten, vakliteratuur, studies, reiskosten, telefoons, computers, personeelsfeesten of een bedrijfsuitje gefinancierd. Door een bedrijfsuitje een zakelijk karakter te geven en een inhoudelijk element erin te voegen valt het binnen de WKR. Ook is het een optie om een personeelsvereniging te starten, waarbij iedereen een gelijk aandeel stort.

Wat valt niet onder de WKR en waarom?

Trainingen en opleidingen vallen buiten het WKR. Wanneer een bedrijfsuitje zoals een teambuilding doordeweeks plaatsvindt valt dit ook niet onder de regeling. Wil je een teamuitje in het weekend organiseren? Zorg dan dat het onder training of teambuilding valt. Een vergadering, relatiedag of conferentie valt ook buiten de WKR. Aangezien het niet gezien kan worden als loon. De meeste workshops en activiteiten vallen buiten de WKR, omdat de workshops begeleid worden door gecertificeerde trainers. Deze workshops hoeven niet opgegeven te worden bij de werkkostenregeling, omdat een opleiding onder de vrijstellingen valt. Feestjes en activiteiten vallen niet onder het WKR.

Wat kan ik het beste doen?

Als je een bedrijfsuitje of teambuilding organiseert en je wilt niet dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte of de belasting van 80% betalen. Zijn er genoeg mogelijkheden om een bedrijfsuitje op eigen locatie te organiseren of via een personeelsvereniging. Bij een bedrijfsuitje op externe locatie is het belangrijk dat het een zakelijk karakter heeft. Het is belangrijk om hier bij voorhand rekening mee te houden.

Kortom: een teambuilding of bedrijfsuitje valt grotendeels buiten de WKR en biedt volop kansen voor het bedrijfsleven!Auteur: Jarno van TeamUitstapje
VR La Casa de Dinero Escape Game

Vr la casa de dinero escape game

Laat El Professor jullie de weg wijzen, pleeg een bankoverval op de Rijksmunt en ontsnap met al het geld uit de kluis.

  • Diner
  • Avondarrangement
Outdoor AR Escape Game: Undercover
Corona Proof

Outdoor ar escape game: undercover

Waan je een echte undercoveragent en infiltreer in de Nederlandse Drugswereld. Tijdens deze uitdagende AR City game ga je op zoek naar de voorraad...

  • Dagarrangement
  • Avondarrangement

1436 bezoekers beoordelen onze
groepsuitjes gemiddeld met een

9.4