chevron_leftTerug naar overzicht

Coördineer je teamuitje met een eigen server

Bij het regelen van een teamuitje komt van alles kijken. Een geschikte datum vinden, een leuk concept bedenken, bijhouden wie er komen en welke specifieke wensen ze hebben voor het eten, enzovoort. Beschikt jouw bedrijf niet over de juiste tools om de communicatie over dit soort zaken goed te kunnen voeren? Geen nood! Je kunt dit relatief simpel allemaal zelf opzetten. Maak bijvoorbeeld gebruik van e-mail hosting om alle teamleden een eigen mailbox te geven met de domeinnaam van het bedrijf. Je hoeft dan nooit meer aparte e-maillijsten bij te houden. De naam van het teamlid is bijvoorbeeld gelijk aan de accountnaam van het e-mailadres. Simpel toch?

Communicatie online

Een andere handige truc om eenvoudig met elkaar te kunnen communiceren is slim gebruikmaken van de mogelijkheden die een virtuele server je biedt. Omwille van het gebruikersgemak kiezen veel organisaties tegenwoordig voor een Windows Server. Het grote voordeel daarvan is namelijk dat de bediening sterke overeenkomsten vertoont met die van de Windows computers voor thuisgebruik. Dit resulteert erin dat een doorsnee computergebruiker al vrij snel zijn weg zal weten te vinden. Vervolgens kun je met de tools die softwarebedrijf Microsoft zelf levert aan de slag, of je implementeert software van andere partijen in het systeem.

Snel, stabiel en veilig werken

Bij het online werken zijn eigenlijk drie factoren het belangrijkst. Een verbinding moet snel, stabiel en veilig zijn. Met betrekking tot de specificaties van dergelijke servers hangt het er natuurlijk vooral vanaf wat je er precies mee wilt gaan doen. In het hierboven geschetste voorbeeld zul je kunnen volstaan met een eenvoudig basispakket, maar wanneer je qua mogelijkheden meer verwacht, zul je een uitgebreider pakket nodig hebben. Er is altijd een passende optie en opschalen na verloop van tijd is nooit een probleem.

Optimale uptime

Door gebruik te maken van een externe partij, heb je veel minder zorgen. Tegelijk stel je jezelf ook enigszins kwetsbaar op, omdat je voor het volledige proces afhankelijk bent van derden. Werkt iets niet naar behoren, dan kun je niet verder. Het is daarom belangrijk om altijd goed te letten op de garanties die geboden worden met betrekking tot de uptime, ofwel de bereikbaarheid van de server. Er kan natuurlijk altijd een onverwachte storing optreden, maar een optimale uptime van 99,99% mag je vandaag de dag zeker wel verwachten. Je hebt er immers niets aan als alles stilvalt!

26 July 2021, Jordi van LEQUAL