Aansprakelijkheid bij een bedrijfsuitje

Aansprakelijkheid bij een bedrijfsuitje

28 november 2019

Als ondernemer heb je een grote verantwoordelijkheid over je werknemers. Niet alleen als je personeel aan het werk is, maar ook daarbuiten. Je hebt een zorgplicht als het gaat om een veilige werkomgeving. Ook ben je (meestal) aansprakelijk als je personeel schade veroorzaakt aan de spullen van een ander. Er zijn verschillende regels waaraan je moet voldoen. Maar hoe zit het met je aansprakelijkheid met een bedrijfsuitje als werkgever? Stel je gaat survivallen als teambuilding en iemand breekt zijn enkel? 

Aansprakelijkheid als werkgever

Het is erg onduidelijk hoe het zit met de aansprakelijkheid bij een bedrijfsuitje. Meestal is dit buiten de werkplek en ook buiten werktijd. Hoe meer de activiteit verband houdt met het werk, des te groter de kans dat de werkgever aansprakelijk is. Afhankelijk van de omstandigheden van het geval kan de werkgever ook (deels) aansprakelijk zijn. Ook als het ongeval niet op de werkplek plaatsvindt, heeft de werkgever in zekere zin verantwoordelijkheid. Wel kan het zijn dat de werkgever dan niet volledig aansprakelijk is. Bij een verplicht bedrijfsuitje, geldt dat je wel zorgplicht hebt tijdens een uitje. Dus als een personeelsuitje verplicht wordt voor het personeel is de werkgever wel geheel aansprakelijk.

Hoe kun je dit voorkomen?

Als werkgever heb je te maken met vergaande zorgplicht, ook op een bedrijfsuitje. Hoe meer kans op schade, hoe groter de zorgplicht. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsuitje waarbij alcohol geschonken wordt. Dan is de kans op ongelukken groter. Dus is het belangrijk om als werkgever zorgvuldig een activiteit voor een bedrijfsuitje uit te kiezen. Door de samenhang tussen het bedrijfsuitje en het werk bestaat er voor de werkgever alsnog een zorg- en preventieplicht. Een werkgever moet als er risico's aan een bedrijfsuitje verbonden zijn, altijd nagaan of hij voor die risico's een verzekering kan afsluiten. Denk hierbij aan een ongevallen- of een schadeverzekering.

Tip: Breng voorafgaand aan een bedrijfsuitje altijd de risico’s in kaart. Sluit als het nodig is een aansprakelijkheids- en ongevallenverzekering af. Dit betekent niet dat je geen schadeclaim hoeft te betalen, maar zorgt er wel voor dat je een hoop geld en tijd bespaart.Auteur: Jules van TeamUitstapje
VR La Casa de Dinero Escape Game

Vr la casa de dinero escape game

Laat El Professor jullie de weg wijzen, pleeg een bankoverval op de Rijksmunt en ontsnap met al het geld uit de kluis.

  • Diner
  • Avondarrangement
Outdoor AR Escape Game: Undercover
Corona Proof

Outdoor ar escape game: undercover

Waan je een echte undercoveragent en infiltreer in de Nederlandse Drugswereld. Tijdens deze uitdagende AR City game ga je op zoek naar de voorraad...

  • Dagarrangement
  • Avondarrangement

1436 bezoekers beoordelen onze
groepsuitjes gemiddeld met een

9.4